Erfgoeddag: de appel valt niet ver van de boom

Erfgoeddag 2015

Erfgoeddag 2015

Zondag 26 april 2015 van 10u tot 18u

Het thema van Erfgoeddag is in 2015 ‘Erf!’.  Heemkunde Houtem zet drie families in het licht die hun beroep doorgaven van generatie op generatie: dierenartsen Lafort, herbergiers Pede en witlooftelers Van De Slijke. We tonen hun verhaal aan de hand van foto’s en filmmateriaal in de zaak zelf. Kom de sfeer van familietraditie opsnuiven!

Haal je informatieve brochure af in één van de drie locaties en bezoek ze alle drie per fiets of met de auto.

De drie locaties:
•    Familie Lafort: dierenartsen: Polbroek 38
•    Familie Pede: herbergiers: Marktplein 56
•    Familie Van de Slijke: witlooftelers: Morelgem 99

Gratis activiteit.

 


Op zondag 26 april 2015 organiseert Heemkunde Houtem drie tentoonstellingen in Sint-Lievens-Houtem ter gelegenheid van Erfgoeddag die handelt over de relatie tussen erven, erfenis en erfgoed. Wanneer iemand wegvalt erven we meer dan enkel materiële bezittingen. We staan er niet bij stil maar meestal erven wij ook fysieke kenmerken, kennis en vaardigheden die wij op onze beurt doorgeven.

Ook de vijf overige gemeenten van de erfgoedcel Viersprong, Melle, Merelbeke, Oosterzele, Destelbergen en Lochristi hebben een erfgoed programma uitgewerkt onder de gezamenlijke noemer “de appel valt niet ver van de boom”. Ga naar www.erfgoedcelviersprong.be

Erfgoeddag in Sint-Lievens-Houtem

We stellen u die dag voor aan drie Houtemse families door middel van film en fotomateriaal, waarbij tevens een brochure ter beschikking wordt gesteld. Zo ontdekken we achtereenvolgend de families Pede (Marktplein), Lafort (Polbroeck) en Van De Slijcke (Morelgem) waarbij de verschillende locaties per fiets worden aangedaan.

Familie Pede

Familie Pede

Familie Pede

In Houtem gaat iedereen wel eens een pint drinken of stoofvlees eten “bij Pede”, drank voor thuis wordt ingeslagen bij de drankcentrale Pede. De familie Pede is ingeweken, maar is nu algemeen bekend in Houtem.

Bestuurslid Marie-Jeanne Pede’s vader en moeder groeiden op in een café in respectievelijk Hundelgem en Munkzwalm. Ze kwamen naar Houtem om een café te beginnen, maar omdat ze niet meteen een geschikt pand vonden werd Marie-Jeanne’s vader eerst bierhandelaar. In 1950 kocht hij het pand waar vandaag “De Gouden Leeuw” gevestigd is.

Vandaag staat de derde generatie Pede’s in het café dat populair is bij alle leeftijden.

Familie Lafort

 

Dierenartsenfamilie Lafort

Dierenartsenfamilie Lafort

De familie Lafort, 4 generaties dierenartsen in Sint-Lievens-Houtem.

De in 1901 geboren Louis leerde het beroep in Brussel, de enige plek waar je toen veeartsenij kon studeren. In 1929 was Sint-Lievens-Houtem een veelbelovende veearts rijker die met veel trots zijn zoon zou opleren in dezelfde stiel. Waar Louis zich bezighield met het verzorgen van koeien en paarden, bracht zijn zoon meer leven in de boerderij door honden, en zelden eens een kat of duif toe te voegen aan het cliënteel. Louis was ook apetrots toen zijn zoon de eerste keizersnede uitvoerde. In 1973 ging Louis op een dik verdiend pensioen en zijn zoon volgde zijn voorbeeld in 2014.

Ondertussen was de volgende generatie al goed ingewerkt met Chantal die nog steeds haar taken uitvoert met een goede portie kennis en een aangeboren talent. Geleidelijk aan liet zij naast voorgaande dieren ook vogels, konijnen en andere diersoorten haar praktijk binnen. Ze deed ook vooral niet onder aan haar vader toen ze de eerste rechtstaande keizersnede uitvoerde. Met dergelijke voorbeelden startte zoon Vinke aan een zware opleiding die ondertussen halfweg gezet is. Met het talent Lafort in de genen kunnen we dus al uitkijken naar een vierde generatie die het mooie beroep met trots en zelfzekerheid kan verder zetten.

Familie Van De Slijcke

Witlooftelers Van De Slijcke

Witlooftelers Van De Slijcke

Sinds begin vorige eeuw is Vlierzele de bakermat van de witloofteelt. De familie Van De Slijke, witloofboeren in de wijk Morelgem, was één van de belangrijkste telers van deze groente in de streek.

Henri Van de Slijke, getrouwd met Maria De Pauw (zuster van Jantje De Pauw) wonende in Morelgem, was één van de eerste witlooftelers in onze streek. De gebroeders Aloïs en Charles Van de Slijke richtten in de vijftiger jaren samen een bedrijf op. De stiel hadden ze van vader en moeder geleerd. Het bedrijf werd later opgesplitst en omstreeks 1984 nam Henri Van De Slijke de zaak over van zijn vader Aloïs. De grondteelt
werd verder gezet, maar na een paar jaar werd er overgeschakeld op de minder arbeidsintensieve waterteelt.

Vandaag de dag wordt het ‘witte goud’, zoals het vroeger wel eens werd genoemd wegens zijn witgele kleur, nog steeds geteeld door Frank Van De Slijke, zoon van Charles.