Inhuldiging Calvariekruis

cropped-inhuldiging-calvariekruis-2.png

Op de grens Hillegem-Sint-Lievens-Houtem, Oombergen, stond eertijds een oud veldkruis. Reeds een tijdje geleden is het verdwenen, nadat het daarvoor vervangen was door een Mariakapelletje. Nu staat er niets meer.

Gezien éénCalvariekruis Cotthem van de eerste doelstellingen van Heemkunde Houtem o.m. het ijveren is voor een bredere kennis van en belangstelling voor het cultureel, landschappelijk, bouwkundig en historisch patrimonium, hebben wij als vereniging een nieuwe calvarie laten maken in Azobéhout, identiek zoals het oorspronkelijk in de 19e eeuw moet geweest zijn en dit naar een oude foto.

Dit veldkruis, met traditionele opstelling, stond altijd aan de driesprong van deze oude veldwegen (zie Poppkaart Oudeheerbaan, thans tussen Oudeheerweg, Sint-Lievens-Houtem en de Nieuwpoort-molen Zottegem).

Op de topografische kaart van 1870 staat deze calvarie op deze plaats reeds als een kruis aangeduid. Op de topografische kaart van 1864 van het Cartografisch Instituut staat eveneens dit kruis reeds ingetekend.

Het betrof een houten kruis tegen een driehoekig bord met een afdakje en was de stille getuige van een doorlopende zeer oude vering van het Heilig Kruis. Het stond eertijds opgesteld in een door balken afgebakend perkje, voorafgegaan door een knielbankje en markeerde het kruispunt van deze veldwegen.

De plechtige inhuldiging van het gereconstrueerd kruis, waarop u vriendelijk uitgenodigd bent, zal doorgaan op zaterdag 13 mei om 14 uur in aanwezigheid van burgemeester Latoir en afgevaardigden van de aanleunende gemeenten.
Wagens kunnen geparkeerd worden op de verharde open ruimte op het einde van Cotthem, voorbij De Groene Boogaard

 Schermafbeelding 2017-05-04 om 12.21.40

 

Na de inhuldiging wordt u tevens uitgenodigd op een receptie, u aangeboden door het gemeentebestuur, die zal doorgaan in het gemeentehuis van Sint-Lievens-Houtem.
Gezien de werkzaamheden op het marktplein is een parking voorzien in de Doelstraat op 100 meter afstand van het gemeentehuis.

 

Advertenties