Aperitieflezing: Schandstraffen in de middeleeuwen

Schandstraffen in de middeleeuwen

Sinds 2015 is Heemkunde Houtem gedurig in de weer geweest om te achterhalen hoe we de nu zo armtierige schandpaalzuil van Houtem terug zouden kunnen reconstrueren zoals die ooit geweest is.
Het leeuwenbeeldje dat onze schandpaal vroeger bekroonde werd op een veiling in Oudenaarde in 1926 openbaar verkocht aan een Engelsman. Heemkunde Houtem kwam ook te weten dat een tweede, identiek en uniek beeldje als het onze, zich in Moerbeke-Waas bevond. Dat was de rechtstreekse aanleiding om het te ontlenen en er een exacte kopie van te laten maken.

Paul De Win zal ons in afwachting alvast verrassen met een lezing over deze schandpaal. De titel luidt De schandpalen op Belgisch grondgebied en de uitvoering van de kaakstraf in de Zuidelijke Nederlanden en België’. Volgende middeleeuwse straffen zullen er hoogstwaarschijnlijk aan bod komen: de ezelsrit, het schandslepen, het strafsteendragen en het dragen van de houten mantel, alias huik-, ton- en kuipdragen.
Daarnaast zal ook gesproken worden over de tepronkstelling aan de kaak of pilorijn, het schavot, het houten paard, de dril- of draaikooi, de mande, de ladder en de schopstoel. Deze laatste pronkstraffen, werden vooral toegepast voor misdrijven: valsheid en bedrog, belediging van God, gezag en medemens, zedenmisdrijven en kleine diefstallen.

We nodigen jullie allen van harte uit op deze interessante en informatieve lezing welke doorgaat op 28 mei in CC De Fabriek om 10u naar aanleiding van de restauratie van de schandpaal van Houtem.

Achteraf kan je genieten van een glaasje cava of fruitsap in de foyer.

 

Gratis voor leden van Heemkunde Houtem

3 euro voor niet leden

Inschrijven kan via mail heemkunde.houtem@gmail.com

Christiane De Landsheer (053/63.12.75)
Marie-Jeanne Pede (09/360.28.48)

Advertenties