Open Monumentendag in Zonnegem

Open Monumentendag

Op zondag 10 september kan je toerist spelen in onze kleinste deelgemeente Zonnegem. Je kan er de onlangs gerestaureerde kerk en voormalige brouwerij bezoeken. Heemkunde Houtem en de VZW Oude Brouwerij van Zonnegem hebben de handen in elkaar geslagen en samen een programma uitgewerkt waar ieder van ons zijn ding wel kan in vinden. Je kan op beide plaatsen terecht om te genieten van muziek, rondleidingen en om gezellig samen te zijn met een drankje en een hapje.

 

DE KERK

Zonnegem 2 kopie 2

Na een voorlopige kleine bidplaats werd in Zonnegem een kleine kerk gebouwd, die begin 19e eeuw wellicht door een brand verwoest werd.

De huidige parochiekerk werd in 1862 gebouwd en in 1865 ingezegend. Uit de oude kerk is niks overgebleven, buiten het beeld van de H Stefanus en een groot kruisbeeld.

In 1965 werd het priesterkoor grondig gewijzigd naar aanleiding van de vernieuwing in de liturgie. Het Lovaertorgel is een merkwaardig instrument met een bijzondere klankkwaliteit en een erg persoonlijk timbre. Het orgel dateert van circa 1862.

Het instrument werd in 1869 door pastoor Constant Van Melle naar de Sint-Stefanuskerk gebracht, die het voor 1500 frank kocht van de broeders van de Christelijke Scholen (Sint-Amandus) te Gent. Oorspronkelijk was het bestemd voor de kerk van Doornzele (Evergem).

Andere merkwaardigheden die het bezichtigen waard zijn: de beeldengroep op de zijaltaren en de piëta. Er hangen ook een paar schilderijen van Louis Tijdtgat. Zeker het bezoeken waard!
Een dorstje gekregen na het bezoeken van de kerk? Ga dan zeker langs in de voormalige brouwerij van Zonnegem. Je kan er onder andere proeven van de Zonnegemse Zot.

 

DE BROUWERIJ

Collectie Pierre Rubbens 7 kopie

De voormalige Brouwerij Rubbens, ooit als florissante landelijke bierproducent, is beschermd als monument. Ze bestaat uit een groep karaktervolle gebouwen rond een gekasseide binnenkoer. Centraal staat de grote brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest, een kader dat zich leent voor kleinschalige evenementen. In 1970 werd de brouwerij gesloten. Men restaureerde de oude brouwerij, momenteel wonen er vier gezinnen. Het brouwerijdomein wordt af en toe nog eens opengesteld voor bezoekers, vooral met openmonumentendagen.

 

PROGRAMMA

 

  • 10u KERK: Boekvoorstelling “De geschiedenis van Zonnegem” & rondleiding
  • 11u-12u KERK: Orgelmuziek
  • 13u BROUWERIJ: Aperitiefconcert La Boulangerie du Jazz
  • 13u30 BROUWERIJ: Historische rondleiding op de site
  • 14u30 KERK: Rondleiding
  • 15u-15u30 KERK: Orgelmuziek
  • 15u30-16u30 BROUWERIJ: Optreden Les Busiciens
  • 16u30 BROUWERIJ: Historische rondleiding op de site
  • 18u BROUWERIJ: Optreden les Busiciens

Wat betreft de boekvoorstelling en voorintekening kan je meer info vinden op volgende link: Voorintekening “De geschiedenis van Zonnegem”

Doorlopend op de site van de brouwerij: Terras met natjes en droogjes, kinderanimatie, bar & cocktailbar.

Hou zeker onze websites en facebook in de gaten voor de laatste nieuwtjes:

BROUWERIJ: http://www.oudebrouwerijzonnegem.be

HEEMKUNDE HOUTEM: https://heemkundehoutem.wordpress.com

Advertenties