Boek Vlierzele

Cover_page-0001Het boek Vlierzele is een heruitgave van Heemkunde Houtem.
Het werd oorspronkelijk uitgeven in 1986 door de auteur Frans Duquet, onder de titel “Zo was Vlierzele”. Dit was een boek met historische bijdragen over deze gemeente, maar vooral met veel fotomateriaal die hijzelf wist te verzamelen of op te halen als Houtemse volksvriend in hart en nieren bij zijn vele kennissen.

Als zelfstandig meester-kleermaker richtte Frans een kleer- makerswinkel op in zijn geboortedorp en na de Tweede Wereld- oorlog leidde hij een plaatselijk kledingatelier. Later gaf hij in Zottegem les aan leerlingen die zich via een leercontract wilden voorbereiden op het beroep van kleermaker.

Maar zijn grote hobby was echter het verzamelen en publiceren van volksverhalen en het samenstellen van de geschiedenis van tal van dorpen in de regio. In zijn reeks dorpsmonografieën, ‘Zo was….’, stelde hij fotoboeken samen van onder meer alle Houtemse deelgemeenten met daarnaast ook van Hillegem, Herzele en Schellebelle. Als geoefend fotograaf volgde hij het volkse leven op de voet in de wijde regio en hij reproduceerde oude foto’s en documenten die hij zorgvuldig catalogeerde in zijn persoonlijk archief. Hij was ook jaren publi- cist in de tijdschriften van de geschiedkundige vereniging Darcos (Dienst voor Archeologie en Oudheidkunde in Sint-Lieven-Houtem) en in het tijdschrift De Stenen Linde van de Schelle- belse heemkundige Kring.

Hij is geboren op 13 december 1922 te Sint-Lievens-Houtem als zoon van Camiel Duquet en Marie-Helena (Aline) De Winter en overleed er op 3 juni 2013 op 90-jarige leeftijd.

Zijn boek over Vlierzele kende een enorm succes waardoor het heden niet meer te verkrijgen is. Reden temeer waarom Heemkunde Houtem het terug wilde uitgeven. Hiertoe kregen we de toelating van Henriette De Kerpel, zijn echtgenote, om grote stukken uit diens boek terug te gebruiken en te publiceren en aan te vullen met nieuwe gegevens, waarvoor we haar ten zeerste bedanken.

PRIJS:

  • € 20
  • postzending: supplement € 5

Wie het boek wenst te ontvangen stort het  vermelde bedrag op rekening BE24 1430 9529 6238 op naam van Heemkunde Houtem, Kapellekouter 50, Sint- Lievens-Houtem met vermelding ‘Boek Vlierzele’.

OPGELET! VOORLOPIG NIET MEER IN VOORRAAD! (zijn in druk)

Wens je meer info, contacteer ons gerust via heemkundehoutem@gmail.com