Lezing Peter Eckerman Fotodatering

Je hebt vast nog ergens heel oude familiefoto’s liggen waarvan je niet precies weet wanneer ze zijn gemaakt of wie er op staan. In deze rijkelijk met beeldmateriaal gestoffeerde lezing krijg je nuttige tips mee, die kunnen leiden tot een goede datering en die je meer kunnen leren over de afgebeelde personen, waardoor wellicht duidelijk wordt of de onbekende bijvoorbeeld een overgrootvader of een betovergrootvader betreft. Na deze lezing kijk je met een heel andere blik naar oude foto’s! De lezing behandelt in hoofdzaak foto’s van de 19de eeuw tot de eerste wereldoorlog.

Een foto is een historische bron, en net als alle andere historische bronnen is het van groot belang om ze zo nauwkeurig mogelijk te dateren voor je er conclusies op baseert.
– Wanneer is die oude familiefoto of portretfoto genomen?
– Wie staat er eigenlijk op?
– Is dat nu mijn overgrootvader of mijn betovergrootvader?

De oudste familiefoto’s zijn vaak een raadsel, nochtans kan je er veel meer uithalen dan je zou denken. Hier komt de vroegste geschiedenis van de fotografie aan bod en ligt de focus op studiofotografen en cartes-de-visite foto’s. Identificatie en belangrijke levensgebeurtenissen krijgen de nadruk.
Een nauwkeurige datering is de basis om te bepalen tot welke generatie de persoon behoort. In combinatie met je stamboomgegevens kan je dan met meer zekerheid bepalen wie er op de oude foto’s is afgebeeld

Peter Eyckerman, genealoog en fotohistorisch onderzoeker neemt ons mee in de wondere wereld van fotodatering tijdens een 2 uur durende lezing (inclusief pauze)

Breng zeker je oude foto’s mee om ze te laten bekijken, Peter geeft dan een snelle datering en/of wijst op opvallende weetjes of details.

WANNEER: Zaterdag 10 juni 2023 van 10u-12u
WAAR: CC De Fabriek
GRATIS ACTIVITEIT